VJESNICI PROLJEĆA

kukurijek-mala

S početkom ožujka ušli smo u proljeće, iako cvijeće koje nazivamo “vjesnicima proljeća” već nekoliko tjedana ukrašava šume i livade. Jaglaci, visibabe, šafrani, kukurjeci, tratinčice, najavljuju buđenje prirode iz zimskog sivila.

Kako se oni pojavljuju prije prave proljetne topline, zanimljivo je znati kako mogu procvasti? Odgovor zna Hlapić. Vjesnici proljeća naime imaju čašice u kojima drže hranjive tvari koje su tamo spremili još prošle godine dok je bilo toplo. Čak i tijekom zime oni uspiju sakupiti nešto energije u svoje lukovice koje će, s prvim naznakama proljeća, iskoristiti da bi se rascvjetale.

Iako se u proljeće zaželimo cvijeća koje raste u prirodi i željeli bismo u njima uživati i u svojim domovima, cvijeće, vjesnike proljeća ne bismo smjeli brati, kako bi ih u prirodi ostalo dovoljno da nas raduju i svakog idućeg proljeća.

Uživajmo stoga u prizorima livada i šuma prekrivenima ovim nježnim cvjetićima i ponesimo ih kući u mislima ili na našim fotoaparatima, a prirodi ostavimo njegovo blago.

Recent Posts