TKO SE VOZI BICIKLOM, NEKA PONOVI PROMETNE ZNAKOVE ZA BICIKLISTE!

Prometni znakovi nam pomažu u sigurnom kretanju u prometu, informiraju nas, upućuju, zabranjuju i upozoravaju.

Kad se voziš na biciklu, trebaš obratiti pažnju na prometne znakove koji su upućeni biciklistima. Znaš li ih čitati?

-zabrana prometa za bicikliste – ukoliko naiđeš na taj znak, ne smiješ nastaviti put biciklom već trebaš odabrati neki drugi pravac – posavjetuj se s odraslima!

-biciklistička staza – označava put za kretanje biciklom; ukoliko u mjestu gdje živiš postoje biciklističke staze, trebaš ih koristiti dok se voziš na biciklu, umjesto da se voziš pločnikom ili po cesti; na biciklističkoj stazi si siguran od vozila, a neće te ometati niti pješaci koji se po biciklističkim stazama ne smiju kretati; jednako je važno uočiti i znak “završetka biciklističke staze”

-pješačka i biciklistička staza – označava površine na kojima se smiju kretati i biciklisti, i pješaci; dok ih koristiš kao biciklist moraš obratiti pažnju na sigurnost pješaka i upozoravati na svoj dolazak zvoncem, a kao pješak moraš pokazati toleranciju prema biciklistima i ostaviti im dio staze za neometano kretanje

-obilježen prelaz biciklističke staze – samo na prelazima cesta na kojima naiđeš na ovaj znak smiješ ostati na biciklu i preći cestu vozeći se; na svim drugim mjestima, pa i na obilježenim pješačkim prelazima – zebrama, i mjestima gdje postoji semafor, trebaš sići s bicikla i preći cestu gurajući ga; ovaj znak međutim ne znači da ne trebaš biti oprezan: uvijek uspori i pogledaj lijevo i desno jesu li se svi automobile zaustavili!

Hlapićevci – biciklisti, naučite i ponovite prometne znakove! Svatko tko se kreće u prometu treba poštivati pravila i znakove koji povećavaju sigurnost svih sudionika u prometu. Poštujte naše znakove!

 

 

biciklisti_960x760
Recent Posts