NAJDUŽI VRAT U ŽIVOTINJSKOM SVIJETU

Svi znamo kako izgleda žirafa jer tako dugačak vrat nema nitko u životinjskom svijetu. Žirafe su istovremeno i najviše životinje koje mogu izrasti do visine od 5,5 metara. To je kao da tri odrasla čovjeka staviš jednog na drugog.

Žive u savanama Afrike, u krdima od 15-tak jedinki, i dan im se sastoji u lutanju livadama i šumarcima. I upravo u tim šumarcima, žirafe se nahrane lišćem s drveća. Tko bi to drugi mogao, stići ustima do krošnje drveta?!

Visina i dugačak vrat ne služe žirafi samo da bi došla do slasnog lišća, već i da se obrani od svojih prirodnih neprijatelja, lavova i hijena. Viša od svih, pa i od nekog drveća, svoje napadače vidi još dok su daleko od nje što joj omogućava da se na vrijeme udalji. Ukoliko je ipak napadnu, udarajući ih dugačkim nogama i trkom velikog koraka, žirafa ima priliku izvući se iz kandži gladnog lava i pobjeći.

Najomiljenija hrana joj je lišće bagremovog drva, za kojima posegne svojim jezikom koji je dugačak čak pola metra! Apetit im je velik pa dnevno mogu pojesti i do 45 kilograma lišća. Kako u lišću ima dosta tekućine, dobro se najevši svakog dana žirafe se istovremeno i napiju pa imaju potrebe piti tekućinu tek svakih nekoliko dana.

Žirafa u prirodi živi oko 25 godina, a u zoološkim vrtovima zabilježeno je da su neke doživjele i 40 godina starosti.

Mlada žirafa samo 30 minuta nakon rođenja već može stajati na nogama, a za koji sat i trčkarati za svojom majkom. A kada ste vi prohodali? Pitajte svoje roditelje koliko ste bili stari kada ste napravili prvi korak?

zirafa
Recent Posts