MOJ NOVI HOBI: PROMATRANJE NEBA

zvijezde

Ukoliko te zvjezdano nebo uvijek iznova oduševljava i želiš saznati čega sve ima tamo daleko, u svemiru, astronomija može biti hobi u kojem ćeš uživati. Započeti ga možeš pronalaskom stranica na internetu na kojima ćeš saznati kako se zovu, kako izgledaju i gdje se na nebu nalaze pojedina sazvježđa i kako se zovu nebeska tijela koje je moguće vidjeti golim okom.

Pruži li ti se prilika, posjeti zvjezdarnicu gdje će ti se pomoću teleskopa pružiti prilika da vidiš dublje, dalje u svemir i saznaš puno zanimljivih stvari od ljudi kojima je to zanimanje kojim se bave svakoga dana.

Za samostalno promatranje zvijezda bitno je pronaći poziciju na kojoj nema svjetla od gradova i mjesta, pa zamolite roditelje da vam, u vašoj blizini, pomognu pronaći takvo mjesto i otprate vas na tu poziciju u danima koji će biti povoljni za promatranje neba.

Možete započeti promatranje bez ikakvih pomagala, s vremenom nabaviti dalekozor ili dječji teleskop. Bude li vas više, bit će još zanimljivije!

Vodite dnevnik onoga što ste zapazili, zapišite nebeska tjela koja su bila vidljiva te večeri i svoja razmišljanja tijekom promatranja neba, pitanja koja ćete postaviti nekome tko ima znanja iz astronomije ili za koja ćete odgovore potražiti na internetu.

Kod kuće možete pokušati nacrtati ili izvesti nekom drugom kreativnom tehnikom ono što ste vidjeli i tako spojiti nekoliko lijepih aktivnosti i biti u kontaktu sa svemirom i onda kada neće biti povoljno vrijeme za promatranje zvijezda.

Recent Posts
Školski program