KITOVI – TAKO VELIKI A HRANE SE PLANKTONIMA!

kit_mala

Kitovi nisu ribe nego sisavci kao i mi ljudi iako žive u moru. Od riba ih razlikuju to što rađaju žive mlade i zrak udišu plućima izranjajući na površinu mora. Kad udahnu zrak mogu pod vodom biti i do dva sata.

Odrasli kitovi, iako jako veliki, hrane se planktonom. Ustima u kojima najčešće nema zuba, zahvaćaju vodu te je, kroz neku vrstu zavjesice koja im se nalazi u ustima, filtriraju tako da odbace vodu, a zadrže hranjive, gotovo nevidljive morske organizme.  Zamislite koliko toga moraju izdvojiti iz morske vode kako bi se zasitili!.. Love u grupi na način da okruže veliko jato malih riba i ispuštaju mjehuriće koji ribice i planktone dezorjentiraju tako da kitovima preostaje još samo da otvore usta.

Postoji preko 80 vrsta kitova, raznih oblika i dimenzija. Žive u grupama te se grupa zajednički brine oko mladunaca. Mlade kitove majka hrani mlijekom. Osim iznimnih vrsta, jako su društveni, a zajednice broje od 10 pa čak do 50 primjeraka. Dok plivaju, međusobno se dodiruju i uglavnom su jedni prema drugima obazrivi i miroljubivi.

Tako velike životinje kao što su kitovi, mogu iskočiti iz mora, a zabavljaju se i lupanjem perajama po površini vode.

Kitovi se sporazumijevaju ispuštanjem glasova koje zvuči kao pjevanje, a kroz vodu se širi stotinama kilometara daleko. Smatra se da svaka grupa ima svoju pjesmu te da se po njima grupe međusobno prepoznaju.

Recent Posts