HLAPIĆU, KAKO RADI FOTOAPARAT?

djevojcica-fotka

Većina današnjih mobitela ima i funkciju fotoaparata kojim ste se sigurno i sami već poslužili…Mobiteli su snimanje fotografija učinili jednostavnim i svima dostupnim, ali bi ipak bilo zanimljivo znati kako nastaju slike u fotoaparatu ili fotoaparatu mobitela? Pitat ćemo Hlapića!

Ključ nastanka fotografije je u količini svjetlosti koja ulazi u unutrašnjost fotoaparata, a to ovisi o tome koliko je jako otvoren “zatvarač” i koliko dugo ostaje otvoren (mjereno u sekundama i djelićima sekundi) nakon što stisnemo gumbić kojim napravimo fotografiju. Moderni fotoaparati sami određuju svjetlost potrebnu za dobru fotografiju tako da se možemo posvetiti onome što snimamo.

Za znatiželjne spomenimo da su optičke naprave koje su davna preteča fotoaparata poznavali već stari Grci i Kinezi, a put do prvih mogućnosti trajne zabilješke slike fotoaparatom i smanjenja samog uređaja da postane praktičan bio je dug. Tek krajem 19. stoljeća nastali su prvi fotoaparati koji su trajno bilježili sliku na fotografskom filmu što je otvorilo put upotrebi fotoaparata u svakodnevnom životu.

Uslijedio je ubrzani niz tehnoloških inovacija, a potom su sredinom 90-tih godina fotoaparati i način zapisa postali – “digitalni”. To znači da se fotografija više na bilježi na fotografskom filmu nego na memorijskoj kartici – digitalno – te je s lakoćom možemo prenijeti na računalo, poslati e-mailom ili, primjerice, prebaciti prijatelju na njegov mobitel.

Sad je još puno zanimljivije fotografirati kad znamo što se događa u fotoaparatu, zar ne? Možda fotografija s vremenom postane i vaš hobi!

Recent Posts