POZNAJETE LI LIKOVNU TEHNIKU SLIKANJA SPUŽVOM?

cvijece-spuzva_mala

Slikanje spužvom jako je kreativno jer se mogu postizati različiti efekti.

Što će ti sve trebati reći će ti Hlapić:

-spužva u komadu, izrezana na nepravilne komadiće ili u određene oblike, npr. ribice, drvo, krug, zvijezda…

tempera boje

-škare za rezanje spužve

-papirnati tanjurići

-kvačice za rublje

-papir ili druga podloga koju želimo obojati

Spužvu izrežite na komadiće i namijenite po jednu za svaku boju. Boju istresite u papirnati tanjurić. Ako se ne rade otisci od spužve, spužvicu možete zahvatiti kvačicom za rublje, da ne mažete ruke pretjerano.

Zavrnite dobro rukave i…krenite. Zamislite što želite slikati i nanosite boju spužvicom. Kad je stavite na papir pomicanjem spužvice boju raznosite tako da nanos boje bude deblji ili tanji. Svaku boju nanosite svojom spužvicom, a možete imati posebne spužvice za mjesta gdje želite da izmiješati boje. Za detalje izrežite sasvim male komadiće spužvice, za veće površine – veće.

Ukoliko želite otiskivati neki oblik, primjerice zvijezdicu, sunce, ribice, mjesec, cvijet, spužvicu treba izrezati u tom obliku. To će za vas napraviti starija osoba, a ako ste spretni sa škarama, možete i sami.

Spužvicom možete slikati i dugu. Napravite to tako uzmete veći komad spužve i na nju nanesete boje u prugama, kako izgleda i duga na nebu: prugu crvene, prugu žute i prugu plave. Stavite spužvu na papir i potegnite u liniji luka. Tamo gdje se boje na spužvici dodiruju, one će se izmiješati te će na papiru biti vidljive još i narančasta i zelena boja. Kakva lijepa duga!

Recent Posts