JESTE LI ZNALI: ZAŠTO SIJEVAJU MUNJE?

munja_mala

Munje koje vidimo na nebu prije i tijekom oluje nastaju pražnjenjem električnog naboja koji nastaje u grmljavinskim oblacima koje zovemo kumulonimbusima.

Negativan električni naboj putuje prema pozitivnom, prema drugom oblaku ili iz oblaka prema zemlji, tražeći najkraći put, najvišu točku, a to može biti drvo, zgrada ili čovjek koji se nalazi na čistini, a u blizini njega nema više točke. Na visokim zgradama se zato postavljaju gromobrani, metalne konstrukcije koje privlače munje i sigurno ih provode do zemlje.

Munja traje 1-2 mikro-sekunde, a prenosi veeeeliku količinu elektriciteta te je zato opasna. Grmljavina koju čujemo dok sijevaju munje je zvuk koje stvaraju munje.

Kad se sprema oluja, najbolje je skloniti se u čvrsti objekt i pričekati da stane. Nađete li se na otvorenom kad krene sijevati, nije pametno skrivati se ispod pojedinačnih drva koja stoje usamljena na čistini jer ona mogu privući munju. Nisu sigurne niti osamljene kuće. Ne smijemo se niti nastaviti kretati primjerice po livadi jer ćemo mi tada biti najviši i u opasnosti smo da munja pogodi upravo nas. Ukoliko je jedino mjesto gdje se možemo skloniti šuma, odaberimo zaklon ispod stabla koje je niže od onih koja ga okružuju i čučnimo. Odbacite metalne predmete i ne dirajte ništa metalno dok sijeva.

Munje možete promatrati iz stambenog prostora, odmaknuti od prozora i balkona, daleko od električnih uređaja koji su uključeni u struju. Dok traje grmljavinsko nevrijeme, nemojte se služiti električnim uređajima, čak niti žičanim telefonom.

Recent Posts