KAKO SE PONAŠATI KAD DOLAZI OLUJNO NEVRIJEME?

Ljeti su oluje češće i snažnije nego zimi. Kako puno vremena provodimo na otvorenom, može se dogoditi da nas oluja zatekne izvan sigurnog skloništa pa je važno znati kako se ponašati ukoliko nadolazi nevrijeme.

Najvažnije je prije odlaska u prirodu, na izlet, informirati se kakvo se vrijeme očekuje. Današnje aplikacije na pametnim telefonima dosta su precizne u najavi lošeg vremena pa planirajte povratak kući prije početka nevremena.

Ukoliko vas oluja ipak iznenadi – nebo se počne mračiti, vjetar pojačava, a u daljini se čuje grmljavina i vide munje – odmah pokušajte u blizini pronaći sklonište u čvrstom objektu. Da biste znali imate li vremena stići do najbližeg skloništa, brojite koliko sekundi prolazi između munje koju vidite na nebu i grmljavine koja ju prati; ukoliko je razmak između munje i grmljavine kraći od 30 sekundi, znači da je nevrijeme vrlo blizu i da munje već mogu doseći točku gdje se vi nalazite pa trebate odmah potražiti sklonište.

Kad sijevaju munje, trebate biti najniža točka jer munje pogađaju najviše objekte. Vrlo često je to visoko drveće pa se ne smijete sakriti ispod njih, dapače, treba se odmaknuti na udaljenost najmanje dva puta veću od visine konkretnog drveta. Ako vas nevrijeme zatekne na otvorenom prostoru, legnite na pod, pokrijte se kabanicom i pričekajte da prođe jer ćete se tako najmanje izložiti mogućnosti udara groma.

Nikako ne dodirujte metal: metalna vozila, bicikle, motocikle, ručke od ribičkog štapa, teniski reket ili neki alat. Veliki komad metala će provesti munju, a mali može izazvati opekline. Odmah izađite iz mora, rijeke ili jezera i malih čamaca jer voda odlično provodi elektricitet. Udari li munja u vodu, munja može putovati kroz vodu određenu udaljenost u dubinu i u širinu od mjesta udara.

Ponovimo, iako je dobro je znati kako se ponašati u ovakvim situacijama, najvažnije je pratiti vremensku prognozu i ne dovesti se u situaciju da vas nevrijeme zatekne na otvorenom.

dolazi-oluja
Recent Posts