ŠTO SU TO KLIMATSKE PROMJENE?

Često čujete kako odrasli govore o klimatskim promjenama i globalnom zatopljenju, ali ne razumijete o čemu se radi. Kako je ova tema jako važna za naš planet i posebno važna za generacije koje dolaze, za vas djeco, pokušat ćemo vam objasniti i podučiti vas kako svatko od vas može doprinijeti da se problem umanji.

Globalno zatopljenje pokazuje se tako što se dijelovi Zemlje koji su do sada bili iznimno hladni zagrijavaju, dolazi do otapanja leda, povisuje se razina mora, više vode ulazi u rijeke i jezera koja mogu poplaviti okolna područja, mijenjaju se morske struje koje utječu na klimu…i sve to štetno djeluje na biljni i životinjski svijet tih područja kao i na život ljudi: vremenski ekstremi su izraženiji, a ravnoteža u prirodi je sve više narušena.

Uzrok tome je naša razvijena civilizacija, brojne tvornice koje ispuštaju štetne plinove, sve češće zamjene proizvoda koje svatko od nas ima u svom domu (hladnjaci, računala, namještaj…) uvjetuje povećane količine smeća, a razni uređaji koje koristimo, počevši od automobila, proizvode plinove koji se zadržavaju u atmosferi i pridonose zagrijavanju Zemljine površine.

Što svatko od nas može učiniti?

Vaša obitelj može kad god je to moguće odabrati vožnju autobusom, biciklom ili hodati, a što rjeđe koristiti automobile. Pridružite se pošumljavanju naše planete, jer odumiranje šuma problem pogoršava. Isto tako, sve što posjedujete koristite dok god je ispravno i dok je moguć popravak jer tako smanjujemo proizvodnju smeća. Jednako tako, sve što se da iskoristiti na neki drugi način nakon što više nije upotrebljivo za osnovnu svrhu, prenamijenite i koristite dalje.

Naš osobni doprinos smanjenju globalnog zatopljenja sasvim je mali, ali važan. Zbroj naših osobnih napora činit će značajnu razliku u zaštiti naše lijepe planete Zemlje.

klimatske-promjene
Recent Posts