ŠTO ŽIVOTINJE OSJEĆAJU?

Dijete koje se neadekvatno ponaša prema životinji ili je čak zlostavlja čini to zato što ga roditelji nisu naučili empatiji prema svakom živom biću.

Neovisno o tome tko je prvi u obitelji, pas ili dijete, njihov suživot treba od samog početka oblikovati i usmjeravati. Ukoliko smo životinju, kućnog ljubimca socijalizirali, on će u novopridošlom djetetu prepoznati nešto vrlo važno svojim vlasnicima, te će se prema njemu ponašati blagonaklono.

Dijete će s druge strane, životinju početi doživljavati kroz dodir i postat će joj interesantna. No, već od najranije dobi, treba  ga podučiti kako se ponašati prema životinji, jer će u protivnom, nenamjreno biti u stanju nanjeti joj bol.

Učeći dijete empatiji prema životinji, učimo ga suosjećanju i poštovanju općenito, kao i odgovornosti. Štoviše, životinja može pripomoći da dijete usvaja neke vještine, i motoričke i socijalne.

Kad govorimo o empatiji govorimo o sposobnosti da razvijamo osjećaje prema onome što drugi osjećaju, da unaprijed osjetimo kako bi naše ponašanje moglo utjecati na drugo biće, i da, ako naslutimo da ćemo je povrijediti, promijenimo ponašanje i postavimo se drugačije.

Čak iako nemate kućnog ljubimca, potrebno je dijete odgajati u stavu prema njima, odnosno, usmjeravati njihove insitiktivne reakcije. Za to može pomoći odlazak u azil za napuštene životinje ili susreti sa životinjama koje susreću u svojoj okolini.

Prije svega treba dati dobar primjer i svojim ponašanjem prema životinjama i pokazati djetetu kako se treba ponašati. Dijete treba naučiti da životinje osjećaju bol kao i da imaju osjećaje koji su često vrlo “čitljivi” jer su slični ljudskima u sličnim situacijama. Treba ih naučiti da poštuju životinje, njihovo raspoloženje, njihovu spremnost na igru ili ne, njihove trenutke odmora, vrijeme jela.

Ukoliko dijete nenamjerno fizički povrijedi životinju, ne treba prelaziti preko toga, već iskoristiti događaj za vrijednu životnu pouku. Povrijedi li je na način da je vidljiva namjera, čin zahtijeva još više razlaganja i analize. Napravite neku usporedbu koju će dijete razumjeti; pokušajte da shvati kroz prizmu vlastitih osjećaja ili osjećaja boli.

dijete-i-zivotinje
Recent Posts
Školski program