NAPRAVI SAM: MASKE OD PAPIRA

maske-papir

Na pokladnim zabavama i u povorkama, prestižno je imati masku kakvu nitko drugi nema. Upravo ih zato izrađujemo sami pa je naša maska jedna i jedinstvena.

Evo kako možete izraditi masku za lice kakvu nitko drugi neće nositi.

Potrebno ti je:

-papir, malo deblji, ali savitljiv i podatan

-boje: vodene, tempere, voštane, flomasteri ili drvene *

* Hlapićeve čarobne bojice bit će odličan izbor jer, nakon što obojiš kao drvenom bojom, prelaskom mokrim kistom, one dobivaju efekt vodenih boja, možeš miješati boje i od dvije boje napraviti treću, četvrtu….

-štapić na koji ćeš masku zalijepiti i pomoću njega je pridržavati na licu ili deblja gumica pomoću koje ćeš je staviti da sama stoji na licu (za to treba pažljivije odabrati papir koji gumica neće pokidati i na koji ćeš ju moći pričvrstiti, zamoli odrasle za pomoć)

-škare

ljepilo

-olovka

-forme za oblježavanje kruga (posude za kuhanje, tuljci od kuhinjskog papira, male šalice za kavu i sl.)

-šestar

Pomoću većeg okruglog oblika (npr. neke posude za kuhanje) ili šestara iscrtaj krug. Izreži pa podijeli krug popola i prereži: tako ćeš dobiti formu za 2 maske.

Prisloni uz lice i neka ti netko stariji pomogne označiti mjesta gdje dolaze oči. Na tim mjestima ćeš manjom formom ili šestarom zacrtati dva ista kruga – za izrez za oči. Obilježene krugove pažljivo i uredno izreži škaricama.

Sad imaš osnovni oblik maske koju možeš, ovisno o tome kako si je zamislio, dodatno ukrasiti izrezivanjem: nazubiti je, zaobliti i sl.

Gotovu formu kreneš bojati. Predlažemo da koristiš žarke boje jer će maska biti upečatljivija. Kad je bojanje i sušenje boje dovršeno, zalijepit ćeš je na štapić ili kroz male rupice u razini ušiju provući gumicu i svezati čvorić da gumica ne pobjegne kroz papir.

I…, ima li još netko baš takvu masku? Bravo!

Recent Posts