KAMELEONI – MAJSTORI PREOBRAZBE

kameleon_mala

Kameleoni su vrsta guštera, ali vrlo osebujna. Na svijetu ima čak 160 vrsta kameleona; od onih koji dosegnu veličinu od par centimetara, do čak 70-tak centimetara. Žive u toplim krajevima – od prašuma do pustinja: na  Madagaskaru, u Africi, Južnoj Europi, Siri Lanki i Aziji, Havajima, Kaliforniji i Floridi u Americi.

Ono što im je zajedničko je umijeće preobrazbe koje im omogućava specijalni pigment na stanicama ispod kože. Imitirajući okolinu u kojoj se nalaze, prikrivaju se od životinja koje ih ugrožavaju i pritaje dok oni love plijen. Mogućnost promjene boje služi im i za isticanje: da privuku pažnju suprotnog spola, ali i za izražavanje ljutnje ili tjeranje napadača.

No, ne završava na boji sve što je interesantno vezano za kameleona. Oči kameleona okreću se svako za sebe, tako da u svakom trenutku vidi sve što ga okružuje. Nisu samo pokretljive nego ima izvrstan vid koji mu omogućava da spazi sitne insekte na udaljenosti od 5 do čak 10 metara.

Zanimljiv je i jezik kameleona koji se „odmota“ nevjerojatnom brzinom i jako je dugačak tako da u trenutku dosegne plijen i vrati ga u usta.

Recent Posts