ZNAŠ LI POSPREMITI SVOJU SOBU?

djevojcica-u-sobi_mala

Ukoliko tvoju sobu još uvijek spremaju mama i tata, Hlapić te potsjeća da im, iako si dijete, možeš i trebaš pomoći.

Najvažnije od svega je držati se pravila da ne stvaraš nepotreban nered i ne prljaš podove prljavim cipelama. Bit će lakše čistiti i spremati!

Prije svega trebaš naučiti spremiti za sobom igračke i sve ostalo što koristiš za igru kad se ne misliš dalje igrati ili kad se spremaš izaći iz kuće ili na spavanje. Svaka stvar treba ima svoje mjesto na koju je treba vratiti – kako bi je lako pronašao idući puta kad se poželiš igrati s njom.

Potom treba naučiti spremati odjeću – zaprljanu odložiti u košaru za prljavo rublje, a ono što još ne treba prati, vratiti u ormar na mjesto gdje pripada. Ukoliko ne znaš složiti na idealan način, zamoli starije da ti pokažu pa pokušaj sam. Što više puta ćeš složiti, bolje će ti ići!

Krevet…Teško ga je složiti, posebno ujutro kad si pospan i u žurbi, ali možda će te potaknuti ružna slika razbacanog kreveta koji bi te mogao dočekati kad se vratiš kući. Zamoli mamu i tatu da ti pokažu najjednostavniji i najbrži način kako to napraviti, čak i kad ti se ne da i kad nemaš puno vremena jer žuriš u školu i vrtić.

Na kraju ostaje – čišćenje. Sudjeluj u čišćenju stana zajedno s članovima obitelji, preuzimajući na sebe poslove koji su primjereni tvojoj dobi, i svake godine sve više. Možeš obrisati prašinu, oprati ili obrisati suđe, a možda i usisati pod. Posebno se uvijek posveti svojoj sobi.

Svaki puta kad ti se ne da spremati i čistiti soba, podsjeti se kako je lijepo imati svoj kutak i kako ćeš još više u njemu uživati kad sve bude lijepo, uredno i čisto.

Recent Posts
Hlapić ima školski pribor i Hlapićev stolac