NAUČI KAKO: SIJANJE BOŽIĆNE PŠENICE

psenica2

Jedan od naših tradicionalnih običaja u predblagdansko, adventsko vrijeme je i sijanje pšenice, prema starom običaju, na dan sv. Lucije, 13. prosinca, na blagdan svjetlosti.

Kao simbol života pšenica je nagovještaj novog prirodnog ciklusa koji dolazi nakon hladne zime i kratkih dana koji će se nakon 21.prosinca polako početi produljivati.

Ukoliko želite pokušati posijati pšenicu, Gita će vas uputiti kako.

Sjeme pšenice stavite preko noći u malo vode kako bi nabubrilo i upilo potrebnu vlagu za klijanje. Sljedećeg dana trebate ga staviti u posudu sa zemljom, raspoređeno po zemlji cijelom površinom. Ukoliko ćete u posudu, kada pšenica naraste, u sredinu stavljati svijeću, tada sredinu ostavite praznu, bez sjemena. Potom posudu stavite na prozor radi svjetla i topline potrebne za klijanje.

Svaki dan, potrebno je sjeme poprskati vodom 2-3 puta, a kad proklija rjeđe. S vodom ne valja pretjerivati jer će tada pšenica istrunuti.

Pred blagdane, kad pšenica lijepo naraste, podšišamo je da bude sva jednako dugačka, a lončić ukrasimo blagdanski – vrpcama, mašnama i šarenim papirićima.

Recent Posts