BLAGDANSKI MIRISI U KOJIMA UŽIVAMO

Ono što obilježava mjesec prosinac i predblagdanske dane su i mirisi agruma i začina koje stavljamo u kolače, zimska jela i tople napitke.

Agrume – naranče, mandarine i limune – narežemo na kriške i osušimo na radijatoru.

Neizbježan je cimet u čijem mirisu uživamo kad se u našim domovima peku blagdanski kolači. Cimet koristimo najčešće u prahu, koji nastaje usitnjavanjem cimetovih štapića koji su sami po sebi jako dekorativni.

Po mirisu kojim nas mami ne zaostaje niti anis koji podsjeća na zvjezdice i prepun je eteričnih ulja. U razna jela, kompote, kekse, kolače i medenjake stavljamo klinčić koji pak podsjeća na čavliće i upravo ga tako i utisnemo u jela kojima ga pridodajemo.

Kako bi naši domovi mirisali tijekom Adventa i blagdana, mirodije možemo staviti u male posudice i razmjestiti ih po prostoru. Za još intenzivniji miris, možemo nabaviti mješavinu eteričnih ulja nabrojanih namirnica i začina te ju pomiješanu s vodom i malo alkohola staviti u bočicu s raspršivačem i osvježiti prostor. Kad se taj miris dopuni mirisom borovine koju ćemo unijeti u kuću za Badnjak, simfonija mirisa postaje potpuna.

blagdanske-mirodije
Recent Posts