JESEN, VRIJEME BERBI GROŽĐA

berba_ok

Omiljena Hlapićeva aktivnost u jesen je – berba grožđa. Jeste li imali prilike biti u berbi, veselom događaju kada se, nakon mjeseci vrijednog rada u vinogradu, ubiru plodovi, raskošni grozdovi sočnih bobica?

Grožđe je plod biljke koju zovemo vinova loza. Postoji 6 najpoznatijih vrsta crnog grožđa i 6 bijelog grožđa i čak 8000 podvrsta, a svaka raste na određenom tipu tla i u određenim klimatskim uvjetima. Sada kada znamo kako se zove biljka koja daje grožđe, znamo i da se ono koristi za izradu vina i srodnih pića, što vas, djecu, naravno ne zanima.

No, zato je za djecu zdravo i hranjivo svježe ubrano grožđe slatkih bobica punih grožđanog šećera od kojeg se, dok ga jedemo, lijepe prstići. Još su slađe tzv. grožđice, osušeni plodovi grožđa u kojem su ostali najfiniji sastojci ovog čarobnog jesenskog voća. Od grožđa se rade i fini džemovi, sokovi, želei, sve puno zdravih sastojaka iz kojih tijelo uzima potrebnu energiju, minerale i vitamine. Grožđe i njegove proizvode, posebice grožđice, vaše mame i bake stavljaju u fine kolače i voćne salate koje vi sigurno obožavate.

Iako čovjek nije oduvijek koristio grožđe na tako velik broj načina, vinova loza je jedna od najstarijih biljaka koje je čovjek uzgajao, još prije 9000 godina u području Male Azije, Zakavkazja i Mezopotamije, a kasnije i u starom Egiptu.

I zato, jer je grožđe tako fino i zdravo, savjetujemo vam da umjesto nezdravih grickalica, grickate grožđice, dok učite, igrate se, bavite sportom ili na izletu, jer će vam dati dodatnu energiju.

I, ne propustite berbu!

Recent Posts