BOŽIĆNA ZVIJEZDA, SIMBOL BOŽIĆA

Cvijet božićna zvijezda jedan je od simbola Božića. Potječe iz Meksika odakle je donešena u Europu prije 300 godina. Svoj naziv duguje činjenici što obojeni listovi pri vrhu biljke pojavljuju upravo u vrijeme Božića. Da, dobro ste čuli, ono čemu se divimo nije cvijet nego pricvjetni listovi dok su cvjetovi ove biljke mali i neugledni. Listovi pocrvene pri vrhu u uvjetima kad su izloženi kratkom danu s manje od 10 sati dnevnog svjetla što se događa pred sami Božić.

Originalno raste u vlažnim područjima te joj život u našim toplim domovima zagrijanima radijatorima, u suhom zraku baš i ne odgovara. Treba je stoga smjestiti što dalje od izvora topline, na svjetlo mjesto, ali ne i direktno na sunce. Treba je redovito prskati, ali samo po zelenim listovima.

Osim crvenih koje nekako najviše vežemo uz Božić, božićne zvijezde mogu biti i ružičaste, bijele ili žućkaste.

Nakon završetka cvatnje crveni listovi će otpasti te biljku treba spremiti na hladno mjesto, obrezati i dohranjivati. Iduće godine, od rujna nadalje, biljku treba pokrivati svakog dana iza 17 sati kako bi pred slijedeći Božić opet zasjala u punom sjaju.

bozicna-zvijezda
Recent Posts