HLAPIĆ ZNA KAKO NASTAJU PLAŽE

Stiglo je mnogima najljepše godišnje doba – ljeto. Topli dani, kupanje u moru, rijekama i jezerima. Jeste li zamijetili da vaša omiljena pješčana ili šljunčana plaža mijenja oblik? Znate li zašto?

Plaže, morske, jezerske i riječne, nastaju na dijelovima obala gdje aktivnost valova, struja i plime i oseke na moru djeluju na materijal koji se taloži na obali. On se sastoji od usitnjenih komadića stijena koji imaju strukturu pijeska, kamenčića, oblutaka i dijelova školjaka.

Ovisno o usitnjenom materijalu koji čini plažu, plaže mogu biti različitih boja: bijele, sive, žuto-zlaćena, smeđe, crvene pa čak i crne. Na našem moru, najčešće su žućkaste ili bjelkaste boje.

Ovisno o tome kakva je snaga struja i valova oko plaže, plaža može mijenjati oblik: može se okretati na jednu pa na drugu stranu kao što je to slučaj s našom čuvenom plažom Zlatni rat u Bolu na Braču. Nekim plažama more s vremenom mijenja oblik, neke se smanje; ljudi kažu da ih more „odnese“.

Plaže oko kojih je more mirnije i koje su zaštićenije od vjetra i valova sastoje se od finijeg, sitnijeg materijala, šljunčića i pijeska. One koje su izložene jakim vjetrovima i velikim valovima, imaju grublje i veće kamenje jer sitno bude odneseno valovima u vodu. O snazi valova i načinu na koji nadolaze na plažu ovisi i hoće li plaža biti strmija ili manje strma.

Zbog svog karaktera, odnosno stalnog utjecaja vjetra i valova, na plažama ne nalazimo puno živog svijeta, osim rakova i insekata, i kornjača koje žive u nekim morima, a u pijesku na plažama odlažu jaja.

Plaže su počele bivati interesantne ljudima u 18. stoljeću s počecima razvoja turizma. Danas na plažama uživamo u sunčanju, kupanju i izradi dvoraca od pijeska. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda najviša kula izgrađena u pijesku bila je visine 11,53 metara.

Najdulja plaža na svijetu nalazi se u Brazilu u gradu Rio Grande. Dugačka je 212 kilometara. Velika plaža nalazi se i u Australiji, u pokrajini Queensland, duljine 65 kilometara.

Naša jadranska obala obiluje lijepim plažama. Među najpoznatijima su Zlatni Rat na Bolu na Braču, Rajska plaža na Rabu, Stiniva na otoku Visu, plaža u Zatonu kraj Zadra, plaže na Makarskoj rivijeri, u Baškoj na otoku Krku, plaža Sakarun na Dugom otoku i mnoge, mnoge druge. Koja je vama najdraža?

Šeširić za plažu Hlapić

Šeširić za plažu – Hlapić

Šeširić s likom Hlapića zaštitit će glavicu vašeg mališana od jakog ljetnog sunca.
Sirovinski sastav: 98% pamuk, 2% elastansko vlakno. U Hlapićevoj online trgovini.

Šeširić za plažu Gita

šeširić za plažu Gita

Šeširić s likom Gite zaštitit će glavicu vašeg mališana od jakog ljetnog sunca.
Sirovinski sastav: 98% pamuk, 2% elastansko vlakno. U Hlapićevoj online trgovini.

Recent Posts