KAKO SE ZOVE OVAJ BROD?

Dok šećemo uz more našu pažnju privlače brodovi i pri tome nas najviše tjera na razmišljanje kako tako veliki objekti mogu plutati na vodi? Rezultat je to složenih znanja brodarskih inženjera koja se temelje na fizikalnim zakonima o kojima ćete učiti u školi u višim razredima.

Za sada ćemo in naučiti razlikovati: kako ih nazivamo i čemu služe.

Najmanja plovila koja vidimo u lučicama naših primorskih mjesta nazivamo – barkama. Građene su od drva ili plastike. Nekada su bila pokretana veslima, a danas malim motorima na stražnjoj strani barke iako svaka barka ima i vesla za manje pokrete u luci i za slučaj da motor otkaže poslušnost. Među mala plovila spadaju i kajaci, kanui i sandoline koje iznajmljujemo dok smo na moru i uživamo u veslanju. U njih stane tek 1 ili 2 osobe.

Neke brodove pogoni i vjetar pa imaju veća ili manja jedra. Manje nazivamo jedrilicama, a velike jedrenjacima. Lijepo ih je vidjeti na pučini kada su im bijela jedra podignuta.

Motorni brodovi mogu biti manji kao turističke brodice koje prevoze izletnike i veliki poput trajekta s kojima putujemo na naše otoke. U trajektima se, za razliku od putničkih brodova, prevoze i vozila, automobili i kamioni kako bi na otoke stizala hrana i ostale potrepštine, i kako bismo se na otocima mogli voziti automobilima. Vozila ulaze u trup trajekta koji se otvara poput velikih usta.

Na naše otoke možemo se kao putnici prevesti i hidrogliserima i katamaranima. To su brzi motorni brodovi koji se snagom motora podižu iz vode i to ih čini vrlo atraktivnima. Katamaran je prepoznatljiv jer ima 2 trupa, dok hidrogliser ima samo 1.

Glisera ima i manjih vrsta, a vidjeti ih možete u marinama, mjestima gdje se brodovi “parkiraju”. Brodove koji privlače svojom ljepoto i luksuznom opremljenošću nazivamo – jahtama.

Za prijevoz roba služe nam teretni brodovi, tzv. tankeri. To su manje lijepa, iznimno velika, snažna plovila koja se kreću oceanima i prevoze sve što treba s jednog kraja svijeta na drugi. Na njima je roba složena u velikim metalnim kutijama – kontejnerima.

Prednji do broad nazivamo pramcem, a stražnji krmom. Na putničkim brodovima nalaze se i kabine, sobe u kojima putnici borave tokom dužih plovidbi kao u hotelskim sobama. Kabine imaju i male okrugle prozore, a na velikim putnički brodovima, takozvanim “kruzerima” putnici imaju i balkone, na brodovima se nalaze bazeni, restorani, trgovine, zabavni sadržaji i šetnice.

Svaki brod ima svoje ime, a dobiva ga po nekom gradu, poznatoj osobi, a kod nas i po nazivima otoka.

Znaš li ti neki brod po imenu i kakve je vrste?

brodovi
Recent Posts