HRVATSKI IZUMI: KRAVATA

Nose li tvoj tata ili djed kravatu? Kravatu možeš često vidjeti na muškim osobama koje njome upotpunjuju odijelo koje je najčešće tamne, jednolične boje, a kravata intenzivnijih boja i uzoraka. A znaš li da kravata potječe iz Hrvatske?

A sve je počelo od vezanja „kravate“ i ljubavi. Povijesni zapisi kazuju nam da su hrvatskim vojnicima njihove supruge u znak ljubavi oko vrata vezale šalove, marame – kravatu. Kad su hrvatski vojnici u 17. stoljeću posjetili dvor francuskog kralja Luja XIII, njemu se ovaj ukrasni detalj toliko dopao da ga je dao napraviti za sebe i počeo ga i sam nositi. Iz francuskog jezika potječe i naziv „kravata“ jer su Francuzi tako nazivali ovu „novu modu“ – a la Croate („na hrvatski način“).

Iz Francuske se nošenje kravate proširilo Europom kao znak otmjenosti, a potom je kravata nakon I svjetskog rata osvojila i Ameriku.

Kako se običaj nošenja kravate širio svijetom, ovisno o modi koja se nosila, mijenjala se njezina forma i izmišljavali su se mnogobrojni načini vezanja čvora na kravati. Sve više simbolizma dobivala je i boja kravate koja se nosila u pojedinoj prilici.

Ono što međutim uvijek ostaje jest hrvatsko porijeklo ovog modnog dodatka.

U našoj zemlji 18. listopada obilježavamo Dan kravate. Na taj dan 2003.godine oko zidina pulske Arene svezana je najveća kravata na svijetu koja je kao takva i ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća i najduža na svijetu. Za njezinu izradu upotrijebljeno je 10.000 metara platna i potrošeno 120 kilometara konca.

Kako se tebi sviđa običaj nošenja kravate? Zamoli nekoga da te nauči vezati kravatu!

kravata
Recent Posts