HLAPIĆ I MALA ŠKOLA HIGIJENE: DRUŽENJE S DJECOM

Većinu drugih pravila higijene djeca mogu usvojiti ukoliko su roditelji kao odgajatelji uporni, dosljedni i pružaju djeci dobar primjer. No, potreba zadržavanja udaljenosti prema drugoj djeci tijekom igre, u vrtiću i školi čini se kao „nemoguća misija“: svi smo bili djeca i sjećamo se kako smo tokom igre i komunikacije s drugom djecom bili uvijek blizu i što nam je značila ta blizina.

Ne tražeći od naše djece nemoguće, iskoristimo ipak svaku priliku da ih podučimo da drže malo veću udaljenost od druge djece nego što su to navikli, da ne uzimaju hranu rukama iz istih posuda-vrećica-tanjura-čaša, da operu ruke prije i nakon igre u kojoj koriste iste igračke s drugom djecom, da prije jela dobro operu ruke sapunom i toplom vodom i da se udalje od djece i odraslih osoba koje kašlju i kišu.

Uputimo ih da u slučaju nadražaja na kašalj ili kihanje okrenu glavu u stranu te da usta i nosić zaštite podignutom nadlakticom ruke i ramenom. Objasnimo im zašto to tražimo od njih: da ne bi, ako su bolesni, zarazili brata ili sestru i druge ukućane kao i svoje prijatelje s kojima se vole igrati.

Razgovorom dogovorite s djecom koje igračke mogu služiti zajedničkoj igri s drugom djecom (one koje kasnije možete oprati, dezinficirati), a koje je bolje zadržati za samostalnu igru kod kuće. Objasnite mu zašto je tako bolje kako bi prihvatio razloge i pridržavao se dogovora.

Budimo zajedno, ali budimo sigurniji!

h_i_g_zuto
Recent Posts