JESENSKE AKTIVNOSTI: U ŠUMU PO KESTENE!

kesteni-u-sumi

Plod pitomog kestena car je jeseni. Kini i Japanu poznat je od davnina, a u Europu su ga donijeli Rimljani koji su se njegovim plodovima častili upravo onako kako to i mi danas činimo – pekući ih na ulici.

Zanimljivo je da u naseljenim mjestima nailazimo na drva divljeg kestena koji nije jestiv, dok jestive plodove pitomog kestena moramo potražiti u prirodi, u šumi. Nalazimo ih na tlu, u raspuknutim bodljikavim košuljicama.

Osim pečenih, kestene volimo i kuhane, stiješnjene u kesten-pire, u raznim kolačima, kao nadopunu slanih jela…Zaista je puno načina na koje ih možemo spremati i zasladiti se ovim hranjivim plodom.

Jesenski vikendi idealni su za boravak u šumi i sakupljanje kestena. Bit će zabavno, a natjecateljski duh s drugim članovima obitelji ili prijateljima poticat će nas da budemo vrijedni i da naša košarica bude na kraju – najteža.

Za one koji se vole sladiti, ali ne i boraviti u šumi, jesen nudi mnogobrojne kestenijade u hrvatskim gradovima na kojima će domaćini ponuditi kesten pripremljen na sve poznate načine, ali i nove, kakve još niste probali.

Recent Posts