TKO SVE ŽIVI U MORU?

Ribe žive u morima, rijekama i jezerima. Ima ih preko 30.000 vrsta, a u našem Jadranu trenutno živi oko 430 vrsta. Dišu kroz škrge, otvore na glavi, kroz koje izdvajaju kisik iz vode u kojoj plivaju. Tijelo im je vretenasto, što im omogućava lakše kretanje kroz vodu.

Pojedine ribe, posebno one iz tropskih mora, prekrasnih su boja tako da ih rado imamo u kućnom akvariju, uživajući u njihovoj ljepoti. I neke od riba koje žive u našem Jadranskom moru su šarene, živih boja, a većina je sivo-srebrne boje tako da nisu niti jako vidljive u vodi, osim kada ih obasja sunce pa svjetlucaju.

Jadranske ribe dijele se na plave ribe koje žive u površinskim slojevima mora, a prepoznajemo ih po plavoj boji na leđima. Razlikujemo sitnu plavu ribu kao što su srdela, inčun, papalina, lokarda i skuša i krupnu plavu ribu kao što su tuna, palamide i gof.

Orada, brancin, oslić, kovač, lubin, zubatac, škarpina, grdobina, cipal i murina… najpoznatije su bijele ribe. One žive na dnu mora.

Postoje još i ribe koje žive u velikim morskim dubinama koje umjesto ljuskica imaju tijelo prekriveno oštrim hrapavim koštanim izraslinama: morska mačka, morski pas, raža i golub.

U moru žive i glavonošci: lignje, lignjuni, sipe i hobotnice kao i rakovi: jastog, rakovica, škampi i kozice.

Veliko je i bogatstvo školjki u Jadranu: noina arka, dagnja, kamenica, jakobova kapica, prstac, a vrlo su atraktivne i plemenite periske, najveća školjka u Jadranu, zaštićena vrsta.

Ovo je samo dio bogatstva života u moru. U moru žive i raznovrsne alge, koralji, ježinci, morske zvijezde, tzv. morski krastavaci, morske spužve, morski konjici, dupini, morske kornjače, sitni račići tzv. pustinjaci koji se skrivaju u kućicama od morskih puževa i brojne druge vrste.

jato-riba
Recent Posts