KAKO BRZO RASTU DJECA?

Najbrži razvoj dijeteta događa se dok je u majčinom tijelu: od zametka veličine zrna riže, u 9 mjeseci naraste do cca 3 kilograma, težine jedne manje lubenice. Pri tome, već u prva dva mjeseca dosegne veličinu prsta i počne razvijati sve važne vitalne organe: oči, mozak, uši, kosti, mišiće….

U prvoj godini života događa se novo čudo! Dijete polako uči kako upravljati svojim tijelom; nauči jesti, sjediti, puzati, polako se podiže na noge i sklapa prve riječi.

S dvije godine već će trčati, slagati prve rečenice, koristiti igračke u dječjem parkiću.

Rast djeteta nakon prvih godina malo usporava, odnosno, nije više tako vidljivo i praćeno tjelesnim promjenama. Svake godine naraste u visinu, teže je, a najveće promjene vidljive su u ponašanju i razumijevanju svijeta oko nas.

Rast i razvoj čovjeka doživljava još jednu značajnu transformaciju, u pubertetu, kad se razvijaju spolne karakteristike, mijenja boja i dubina glasa…Tada dijete ulazi u svijet odraslih.

A nastavit će rasti do približno 20 godine. Zanimljivo je da je svaka generacija dosežne veću prosječnu visinu; dok su naši djedovi i bake dosezali prosječne visine 160 cm žene i do180 cm muškarci, prosječna visina novijih generacija je 10-15 cm veća.

djeca-rastu_mala
Recent Posts