REKORDI IZ SVIJETA ŽIVOTINJA

gepard

I dok se sportski uspjesi koje postižemo mi ljudi uspoređuju s prethodnim postignućima u centimetrima i stotinkama sekundi, u životinjskom svijetu postoje vrste koje mogu trčati na kratke ili duge udaljenosti, skakati, roniti, dizati težinu, skakati u daljinu, nesrazmjerno bolje od čovjeka.

Najbrži sprinter, trkač na kratke staze je divlja mačka gepard. Ona postiže brzinu od 113 km na sat. Za usporedbu, najbrži trkač trči oko 45 km na sat.

Vrsta antilope koja se zove pronghorn, najbrži je sisavac na svijetu kad su velike udaljenosti u pitanju. Ona može trčati 96,5 km na sat, čak 70-tak kilometara. Najveći olimpijski rezultat na 10.000 metara imao je prosječnu brzinu od 19 km na sat.

Rekord u skakanju u vis je oko 2,45 m, a divlja mačka puma može skočiti u zrak čak 6 metara, a impala skoro 3 metra.

Za pticu močvarnicu šljuku ustanovljeno je da može migrirati sa sjevera Europe u Afriku u samo dva dana, bez zaustavljanja što znači da 6.800 km preleti prosječnom brzinom od 96 km na sat. Čovjek koji je postavio olimpijski rekord u maratonu kretao se brzinom nešto manjom od 20 km na sat.

Najveću težinu koju podižu dizači utega iznosi oko 230 kg, 100 kg više od vlastite težine. Za to vrijeme, buba nosorog koja je teška 1 gram, može nositi težinu 850 puta veću od svog tijela, što bi bilo jednako kao kad bi čovjek podigao 65 tona težine.

I u plivanju nas nadigravaju! Riba sabljarka može plivati brzinom od 110 km na sat, 10 puta brže od najbržeg plivača.

Skokom u dalj od 8,95 metara postignut je ljudski rekord. Kad bi žaba bila pored njega, skočila bi gotovo 2 metra, ali to je 50 puta više od duljine njezinog tijela!

Bravo za naše prijatelje iz životinjskog svijeta!

Recent Posts