“KAMUFLAŽA” U PRIRODI

I baš kao što se među ljudima već od malih nogu neki vole isticati u grupi, a drugi teže da se što više stope s grupom i da „ne iskaču“, tako i u životinjskom svijetu postoji „kamuflaža“, odnosno prilagodba izgledom kako bi se što manje isticali u okolini.

Životinje koje su najčešće plijen drugih životinja čine to kako bi se zaštitile, odnosno, kako ih predatori ne bi vidjeli, dok se životinje – lovci prilagođavaju na isti način kako ih životinje koje love ne bi prerano zamijetile i pobjegle.

Tako je primjerice najveći broj životinja koje žive u područjima gdje je stalno snijeg i led – bijelo, pustinjske životinje pješčane boje, a one koje žive u bujnoj zelenoj vegetaciji zelenkasto-smeđih tonova.

Iako većina životinja ne mijenja boju nego je prilagođena boji koja prevladava u okolini, postoje i majstori “kamuflaže” – kameleoni koji imaju mogućnost promjene boje ovisno u okolini u kojoj se trenutno nalaze.

Drugi način obrane od neprijatelja je upravo obrnuti mehanizam – isticanje žarkom bojom koju će svi zamijetiti. To je vrlo jaka poruka onima koji bi ih htjeli napasti jer žarka boja u prirodi komunicira opasnost i otrovnost te se ove životinje brane na taj način – zastrašivanjem okoline.

Recent Posts