ŠTO JE VAŽNO ZNATI O VATRI?

vatra_mala

Dok vatra gori, daje svjetlo i toplinu.  A da bi gorila, treba joj materijal koji može goriti, kisik i toplina.

Gorjeti mogu razni materijali u kombinaciji s kisikom iz zraka, izgarajući kroz plamen i dim. A, ono što mi vidimo kao vatru su plamičci koji mogu biti različitih boja, ovisno o materijalu koji gori.

Kontrolirano korištenje vatre donijelo je veliki napredak čovječanstvu koje ju je počelo koristiti za kuhanje prije 1 milijun godina, potom za osvjetljavanje prostora, grijanje i zaplašivanje životinja koje su vrebale ljude.

No, vatra je i jako, jako opasna, ako izmakne kontroli. Čovjeku može nanijeti opekline koje su opasne i jako bolne. Vatra može izazvati i požar u kojem nestaju kuće, auti, priroda, sve što joj se nađe na putu.

Zato se s otvorenom vatrom ne smijemo igrati niti je paliti. Djeca je mogu samo gledati iz sigurne udaljenosti, samo ukoliko su u blizini starije osobe koje će vatrom znati upravljati.

I baš kao što moraju biti ispunjena 3 uvjeta da bi vatra gorila, možemo je i ugasiti ako onemogućimo jedan od preduvjeta za gorenje: uklanjanjem materijala koji gori, prekrivanjem vatre nečime što sprečava dotok kisika i oduzimanjem topline, primjerice polijevanjem vodom.

Približavajući se vremenu Adventa i blagdanima savjetujemo oprez u rukvanju svijećama i predlažemo korištenje umjetnih svijeća uz koje se možemo bezbrižno opustiti.

Recent Posts