ATLETIKA, KRALJICA SPORTA!

Atletika

Znate li da je atletika jedno od najstarijih sportskih natjecanja jer većina njezinih disciplina postoji još iz vremena stare Grčke i tadašnjih Olimpijskih igara. Trčanje, skokovi, bacanja čine osnove sporta, pa atletiku zbog sveobuhvatnosti nazivamo kraljicom sportova.

Oni koji se među vama odluče baviti nekom atletskom disciplinom trebaju znati da će ovim sportom steći fizičku snagu i izdržljivost i razviti brzinu i okretnost. Trenirajući i težeći sve boljim rezultatima razvit će i neke nove osobine ličnosti kao što su upornost, odlučnost, hrabrost i volja.

Atletika je u svom najljepšem i najraskošnijem izdanju sport na otvorenom koji se odvija na atletskom stadionu. Na stadionu se nalaze razna borilišta: trkaća staza ukrug cijelog stadiona, staza za skok u dalj, zaletište za skok u vis, zaletište za skok s motkom, bacališta za kuglu, kladivo i koplje…

Atletska natjecanja u naša doba odvijaju se istovremeno na raznim borilištima i stoga se gledateljima nudi raznovrstan i atraktivan program. Na stadionu je uvijek živo, puno događanja i dobrih rezultata u svakom trenutku.

Među najatraktivnijima su trkačke discipline. Razlikujemo one na kratke staze (60-400 metara), na srednje staze (800-3000 metara), duge pruge (5000, 1000 metara i maraton), štafete, preponske utrke i brzo hodanje.

I ove godine divit ćemo se rezultatima atletičara na 67. Hanžekovićevom memorijalu koji se 29. kolovoza održava u Zagrebu. Pratit ćemo natjecanja u čak 16 disciplina, u kojima se natječu i naši atletičari.

Recent Posts